SPIJT,

 hebben we allemaal wel eens omdat we iets doen wat we achteraf beter niet hadden moeten doen.

Neem nu Adam en Eva, ze wisten dat ze appels mochten plukken, ook dat ze van één boom af moesten blijven. Maar, ze deden het toch. En, je weet het, God ziet alles, hij had ze gewaarschuwd, maar het was te laat om spijt te hebben, het hielp niet meer. Voor straf stuurde hij ze het paradijs uit. “Hup,” zei hij, “wegwezen hier.”

Tja, zo gaat dat, je doet iets waar je later spijt van krijgt en het niet meer kan terug draaien.

Het begint al als je nog heel jong bent. In een opwelling geef je je laatste snoepje weg. Waarom? Omdat je iets goeds wilt doen, maar een poosje later krijg je daar spijt van.

Goed, dat zijn nog kleine onschuldige dingen, maar het kan ook anders zijn.

Je koopt iets in een opwelling waar je later spijt van krijgt. Dat kan van alles zijn, kleding, meubels, een nieuwe auto, noem maar op. Je wilt het terug brengen en je geld terug krijgen, maar dat gaat niet meer. Weg is weg, je geld ook.

Als je verliefd bent leef je in het begin op een roze wolk. Je vind hem of haar helemaal geweldig. Maar, na verloop van tijd zie je het niet meer zitten. Je hebt geen zin meer, dus verbreek je de relatie: zomaar in een opwelling. Een poos later krijg je spijt, heel veel spijt en wil je het goed maken, maar dat gaat niet meer. Het is over.

Zo zijn er meer dingen waar een mens spijt van kan krijgen. Gevangenissen zitten propvol met mensen die daar over kunnen meepraten. Ze hebben straf gekregen en moeten die uitzitten. Levenslang is heel erg lang.

Volgens de katholieke kerk ligt dat anders. je had als kind iets heel ergs gedaan. Dus ging  je biechten. Je vertelde de priester wat je gedaan had en zei dat je er spijt van had. Hij vergaf je je zonden en gaf je de opdracht te bidden. Als je kleine onschuldige dingen had gedaan moest je een paar Weesgegroetjes bidden en je zonden waren je vergeven. Als je een doodzonde had begaan ging het ook zo. Maar je moest wel écht spijt hebben. Hoeveel Weesgegroetjes iemand dan moest bidden weet ik niet. Maar, ik denk een heleboel.

Spijt moest je hebben, als je dat had kwam alles goed. Ja, ja, lekker makkelijk. Je vermoordt iemand, krijgt spijt en gaat biechten. Probleem opgelost.

Van gewone alledaagse dingen kan je ook spijt krijgen. Vreemd gaan is zoiets. Je hebt het met een ander gedaan en na een poosje kom je er achter dat je een geslachtsziekte hebt opgelopen. Dan heb je spijt. Je partner komt er achter en die krijgt dan spijt dat hij/ zij ooit wat met jou begonnen is.

Niet op tijd naar de wc gaan is ook zoiets. Je loopt naar buiten en voelt dat je moet poepen. Maar, omdat je haast hebt negeer je dat gevoel. Het gevolg is dat je een kwartier later in je broek hebt gescheten. Dan heb je spijt.

Je hond in de tuin van de buren laten schijten en net doen alsof je niets gezien hebt. Daar kan je spijt van krijgen. Zeker als de buurman het wel gezien heeft en de hoop bij jou voor de deur legt.

Een bank beroven kan je doen, daar krijg je nooit spijt van, want in een park staan zat banken. Meestal zijn ze leeg, maar soms ligt er toch iets op, tenminste als je geluk hebt.

Please follow and like us:

5 antwoorden op “SPIJT,”

 1. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thank you! You can read similar article here: Sklep internetowy

 2. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!
  I saw similar blog here: GSA List

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *