OPSCHEPPEN.  

Voordat je begint met eten moet je het eerst op je bord leggen: oftewel opscheppen.  De een schept veel op, de ander een beetje. Kleine kinderen mogen dat nog niet, dat doet moeders voor ze. Is ook logisch, want als er iets op tafel staat dat ze niet lekker vinden scheppen ze maar een heel klein beetje op.

Toen ik nog jong was mocht ik dat ook niet,  dat deed mijn moeder. En, ze zag er ook op toe dat ik mijn bord leeg at. Ik denk dat het nu op veel plaatsen nog zo gaat.

Op zondag aten we altijd soep, zondagse soep met balletjes. Ook die schepte mijn moeder op. Ze zette de pan op tafel en zorgde ervoor dat iedereen evenveel balletjes kreeg. Pudding schepte ze ook zelf op.

Dat is een manier van opscheppen. Een andere manier van opscheppen  is iets vertellen waar je trots op bent. Duitsers stonden daar vroeger voor bekend. Bij hun thuis was alles beter, groter en mooier. Vreselijk vonden wij Nederlanders dat. Kale kak.

Maar, de Nederlanders kunnen er ook wat van. Ik heb iemand gekend die er over opschepte dat ze zich een hulp in de huishouding  kon permitteren. Dat ze maar een BH had hoorde ik weer van iemand anders.  ’S avonds werd die gewassen en ’s ochtends trok ze hem dan weer aan. Hoeveel onderbroeken ze had weet ik niet, maar ik vermoed twee, maar wel een hulp!

Over geld scheppen ook veel mensen op. Soms zie je iemand naast je staan in de supermarkt bij de kassa. Zodra ze moeten afrekenen trekken ze hun beurs zo open dat iedereen kan zien wat er in zit. Vooral de briefjes van vijftig zijn dan goed zichtbaar! Ook vertellen veel mensen graag verhalen over wat ze zich allemaal kunnen veroorloven. Hoe vaak ze op vakantie gaan, hoelang en waarheen.

Vrouwen scheppen graag op over kleding, vooral op feestjes. Hoeveel jurken, jassen, tassen en schoenen ze hebben. Over de prestaties van hun man in bed scheppen ze nooit op. Is ook héél verstandig. Over hun figuur kunnen de meesten ook eindeloos over lullen. Zeker als iemand ze een complimentje geeft. Hoeveel kilo ze zijn afgevallen en wat ze er allemaal voor hebben gedaan.

Mannen scheppen weer op over andere dingen. Over hun sportprestaties bijvoorbeeld en niet te vergeten hun  conditie. Hoe hard en lang ze elke dag trainen en wat ze ervoor over hebben. En… HUN AUTO!! Daar zijn veel mannen héél erg trots op. Hoe mooier, hoe beter. Dat veel zo’n dure auto op afbetaling kopen en de halve maand op water en brood moeten leven speelt geen rol. Die auto is belangrijk!!

Pas geleden was ik op een feestje. Tegenover me zat een man ( een Duitser!) die vertelde dat hij zes talen vloeiend sprak en in heel veel landen was geweest. Verre landen. Ook had hij veel belangrijke mensen ontmoet, politieke leiders. Ook  Poetin had hij persoonlijk ontmoet en een goed gesprek met hem gehad. Maar…toen iemand hem in het Engels een vraag stelde kreeg hij zo’n klungelig antwoord dat ik zeker wist dat hij vreselijk uit zijn nek had zitten lullen.

Over opscheppen gesproken!!

Ik schep niet graag op, (houd het enkel maar bij de soep) heb er ook een vreselijke hekel aan. Wel ben ik trots op mijn man, mijn kinderen en mijn kleinkinderen. Maar… trots zijn is iets anders dan opscheppen!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *