NIKS

Pas geleden zag ik een programma van Jack Spijkerman op tv. In dat programma had hij een aantal columnisten de opdracht gegeven een column te schrijven over het woord niks.

In eerste instantie dacht ik, het lijkt me drie keer niks, maar dat is dus niet zo.

Neem nu bijvoorbeeld mijn middelste zoon, hij was nog heel klein, maar als hij de bokkenpruik op had liet hij dat duidelijk merken door met een verongelijkt gezicht rond te lopen. Als ik dan vroeg wat er aan de hand was zei hij steevast “niks.”

Verder niks, hij zweeg. Veel mensen doen dat als ze boos zijn, niks zeggen, net doen alsof er niks aan de hand is. Zodra je vraagt wat er is, zeggen ze steevast “niks.” Dan mag je raden wat er  is, zoek het maar uit.

Niks doen is ook zoiets, veel mensen zeggen dat na een dag hard werken: “Vanavond doe ik helemaal niks meer,” dat is niet zo, want ze doen altijd wel iets, tv kijken, slapen of iets anders, ze hebben behoefte aan ontspanning en daarom zeggen ze dat ze niks gaan doen.

Weer anderen zeggen dat vaak als ze ondervraagd worden: “Ik heb niks gedaan.” De gevangenissen zitten vol met mensen die niks gedaan hebben.

Er zijn ook mensen die inderdaad niks doen, die doen alsof ze werken, zeggen dat ze het druk hebben, komen geen afspraak na en doen niks.

Niks kunnen is een vak apart. Als iemand een opdracht krijgt die ingewikkeld is zeggen ze al gauw: “Hier kan ik helemaal niks mee.” Ze kunnen het wel, maar hebben er geen zin in. Sinterklaasversjes maken is  zoiets. “Ik weet niks,” zeggen ze steevast, “echt helemaal niks.”

Met cadeaus is het hetzelfde,veel mannen weten nooit iets. Zodra je vraagt wat ze graag willen hebben zeggen ze hetzelfde: “ Ik weet niks.” Vrouwen hebben daar geen last van, die weten altijd wel iets, parfum, een mooie handtas, sieraden, maakt niet uit.

Geld is belangrijk, het maakt niet gelukkig, maar  het is gemakkelijk als je het hebt. Als je niks hebt, kan je ook niks uitgeven. Dat klopt, maar dan kan je ook niks. Niks kopen, niks betalen, en niks ondernemen. Ja, een lange wandeling maken, dat kost niks. Fietsen kost ook niks, tenminste als je banden niet stuk gaan halverwege je fietstocht, want als je dan niks bij je hebt om die te repareren, kan je inderdaad niks, jawel, naar huis lopen dat kan wel.

Vrouwen hebben vaak een probleem wat kleding betreft, zodra ze naar een feestje moeten hebben ze niks om aan te trekken. Dat zeggen ze dan het liefst aan een vriendin waar hun man bij zit. Met een zielig gezicht, want dan is de kans groot dat hij erin trapt en zijn bankpasje op tafel legt. Ze maken het dan weer goed door niet niks te doen. In bed worden ze dan ineens heel actief, want presteren in bed is niet niks. Van mannen wordt in bed veel verwacht, met niks doen schieten ze niks op. Vrouwen praten daar graag over, vooral als er een nieuwe lover in het spel is. De vriendinnen willen natuurlijk alles weten. Dan kan je twee dingen doen, liegen of de waarheid vertellen, aan jou de keus. Als je hem niks vindt zeg je dat hij er niks van kan en niks heeft, vind je hem  geweldig zeg je dat ook. Dat is beter, want als je zegt dat hij in alle opzichten geweldig is, loop je het risico dat ze hem willen uitproberen. En dat is niet niks!

Zo zie je dat je met niks heel veel kan. Ik heb er in ieder geval over nagedacht. Of ik deze column opstuur naar Jack Spijkerman?

Ik dacht het niet, want ik weet nu al wat hij gaat zeggen: “Ik vind het drie keer niks!”

MARIAN.

Please follow and like us:

5 antwoorden op “NIKS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *