GELUKKIG

Als iemand vroeger zei dat ze gelukkig getrouwd waren kon je dat op twee manieren uitleggen. Ze waren inderdaad gelukkig, of ze waren gelukkig om het feit dat ze getrouwd waren, onder de pannen zijn, heette dat.

Het is maar hoe je er tegenover staat en wat jou manier van gelukkig zijn is.

De meeste mensen zijn tevreden met hun leventje, gelukkig zijn is voor iedereen anders. De een is gelukkig als de zon schijnt, de ander als het regent. Kleine kinderen zijn al snel gelukkig, een zakje snoep of een uurtje langer opblijven maakt ze gelukkig. Volwassenen stellen hogere eisen. Geld bijvoorbeeld maakt niet gelukkig, maar het is wel makkelijk als je het hebt. Dat klopt, maar hoe zit het met een prijs in de loterij, hoe ga je daar mee om? Je kan je helemaal suf winkelen, alles kopen wat je wilt hebben, maar als je partner er tussenuit knijpt met een ander ben je nog niet gelukkig. Op een enkele uitzondering dan, die danken God op blote knieën en hopen dat hij of zij nooit meer terugkomt.

Een andere vorm van geluk is kinderen krijgen. De meeste kinderen zijn gewenst, zeker nu op de dag van vandaag, vroeger was dat anders. Toen zuchtte moeders vaak als ze weer eens zwanger werd. Het zoveelste mondje dat gevoed moest worden.

Seks is ook zoiets, als je het voor de eerste keer mag doen ben je gelukkig. Als je partner je er jaren later ‘s nachts voor wakker maakt niet. Tenminste de meeste mensen, op een enkele uitzondering na. Dat zijn mensen die veel tekort komen en gelukkig worden omdat het nu eindelijk weer eens een keer kan.

Vreemd gaan hoort niet thuis in een goede relatie, daar wordt je beslist niet gelukkig van. Maar ook daar zijn weer uitzonderingen op. Vrouwen die hopen dat hij het wel doet omdat ze dan eindelijk een reden hebben om te scheiden, of hem te chanteren. Daar worden zij dan weer gelukkig van.

Eten is ook zo’n ding, sommige mensen worden al gelukkig als ze er aan denken, ze vreten zich helemaal vol en worden moddervet, maar ze zijn gelukkig. Anderen doen er alles aan om niet te hoeven eten. Die zijn gelukkig als ze niet hoeven te eten, hoe minder hoe liever.

Poepen is iets wat we allemaal moeten, en ook dat kan een vorm van geluk geven. Als je drie dagen niet geweest bent omdat het niet ging ben je gelukkig als het ineens wel lukt. Als je aan de racekak bent en je schijt in je broek ben je dat dan weer niet.

Mensen die iets op hun kerfstok hebben zijn nooit gelukkig, ze zijn altijd bang.

Als je ergens bent waar je niet gezien wilt worden kan dat ook een vorm van geluk geven. Je ziet iemand die je heel goed kent, maar die persoon ziet jou niet. Dan kan je opgelucht verder en denken  “Gelukkig hebben ze me niet gezien.”

Even gelukkig kan je ook worden als een feestje waar je geen zin in hebt niet doorgaat. Je favoriete voetbalelftal wint, je kat na weken van vermissing weer op de stoep staat, je fiets ineens weer op plek staat waar jij hem ooit heb achtergelaten. Je, je kapotte auto weer aan de praat krijgt en je schoonmoeder emigreert naar een ver en donker land.

Zo zie je er zijn heel veel dingen waar een mens gelukkig van kan worden. Maar…het allerbelangrijkste is een goede gezondheid, want als je dat hebt ben je inderdaad gelukkig.

Marian.

Please follow and like us:

6 antwoorden op “GELUKKIG”

  1. Gelukkig zijn ja dat hangt af wie je bent en wat je ervaart en ziet. Gelukkig zijn is een emotie een gevoel waar we allen naar streven het ligt binnen ons handbereik iedere dag weer. De dingen om ons heen belemmeren ons vaak om het te zien en te ervaren. Gelukkig zijn zit in jezelf. De nare dingen blijven ons bij zodat het geluk vaak verstoord raakt. Als we geluk ervaren willen we dat vasthouden……pfff en weg is het weer. En toch is het er wel alleen we ervaren het niet meer zo. Dank je wel Marian weer eens voor jou mooie woorden dat laat mij nadenken op deze zondag wat is geluk? Gr. Mia

  2. Veel mensen leven in “The Dead Past” of in “The Imagined Future”. Geluk vindt je in “The Eternal Now Moment”.

  3. Heb ik weer veel even geluk, 1 dat ik lezen kan, 2 dat ik dus niet blind ben, 3 dat ik het een mooi stuk vind. Zo zie je maar weer, geluk hangt toch niet alleen aan een zijde draadje, je moet geluk ook willen zien of beleven.
    Mooi verhaal Marian, groet Frans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *