LENEN.  

Veel mensen doen het, iets van iemand lenen. Ze vertellen er dan ook bij dat ze het zeker terug brengen. Een pak koffie gaat nog wel, een flesje koffiemelk ook, maar eerlijk gezegd denk ik dat nog maar heel weinig mensen dat doen. Is ook logisch, op bijna iedere hoek van de straat ligt wel een supermarkt. Dus, dat is niet zo moeilijk.

Vroeger ging dat anders, iets lenen deden veel mensen aan het eind van de maand, met andere woorden als het geld bijna op was. Ze beloofden ook dat ze het eerlijk zouden terug brengen. Ze vertelden er alleen niet bij wanneer.

Ik ben opgegroeid in een groot gezin en heb geleerd dat je zuinig moest zijn op je spullen, ook op je kleding. Maar, toen ik ouder werd en op stap ging kwam ik al snel tot de ontdekking dat ik niet veel in de kast had hangen, mijn pleegzusjes ook niet. Dus  leenden we onderling vaak kleding, rokken, truien en jurken. Niet alles paste, maar veel wel.

Schoenen en tassen leenden we niet, dat was iets persoonlijks. Maar, dat was vroeger.

Nu leen je ook weleens iets uit, maar geen persoonlijke dingen. De grasmachine wel, aan de buurman bijvoorbeeld in de hoop dat hij uit dankbaarheid  jouw gras ook even maait! Dat doet hij dus niet.

Toiletpapier koop je in de regel op tijd, maar soms vergeet je het. Vroeger gebruikten ze oude kranten als vervanger. Nu hebben we een keukenrol en die doet het prima, dus dan hoef je dat niet te lenen. Maandverband wordt lastig, stel je wordt ongesteld en hebt niks in huis. Ja, dan heb je een probleem. Je kunt naar de buren lopen en vragen of je wat mag lenen, maar als de buurman de deur open maakt wordt het lastig. Ik zie het al gebeuren! Zo in de trant van: “MARIE, DE BUURVROUW IS ONGESTELD, HEB JIJ NOG ERGENS MAANDVERBAND LEGGE?”

Dus, dat doe je niet. Zo zijn er meer dingen die je niet uitleent. Geld bijvoorbeeld. Als het om een klein bedrag gaat is dat geen probleem, wel als het om veel geld gaat. Dan ga je naar de bank en sluit een lening af.

Je partner leen je ook niet uit, ook niet voor een half uur. Ook niet als ze zeggen dat je hem of haar eerlijk terug krijgt. Tenzij je hem/ haar kwijt wilt, dan zeg je “ Je mag hem houden!”

Je auto leen je alleen aan een goede bekende uit, niet aan iemand die je toevallig op straat tegen komt.

Boeken, cd’s en dat soort dingen kan je uitlenen. Je moet er wel  voor zorgen dat je ze terug krijgt.

Brood is ook zoiets. Je buurvrouw vraagt of ze brood mag lenen en vertelt erbij dat je het zeker terug krijgt. Dat klopt dus niet, je krijgt wel een ander brood terug, maar niet hetzelfde.

Zweetsokken, vuile onderbroeken en smerige zakdoeken moet je nooit lenen, ook niet uitlenen. Hooguit aan iemand die je niet kan uitstaan. De man van de belasting bijvoorbeeld.

Een oude fiets kan je uitlenen  aan iemand die HET nog nooit gedaan heeft, want op een oude fiets moet je het leren!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *