GEBRUIKEN.  

Er zijn mensen die daar vaak bewust of onbewust veel mee bezig zijn. De een kan alles gebruiken, de ander niet. Dat zijn van die ‘weggooimensen.’ Ik heb daar ook een handje van en soms gebeurt het dat ik spijt krijg. Maar, van de andere kant is het ook zo dat je regelmatig moet opruimen, anders krijg je plaatsgebrek.

Mensen die spullen teveel hebben zetten ze op marktplaats. Soms te koop, maar ook vaak gratis af te halen. Vroeger zetten we die spullen  aan de straat, dat was in de tijd dat grof vuil werd opgehaald. Maar, meestal was het al weg voordat ze dat kwamen ophalen.

Ik weet nog dat ik de avond voordat het opgehaald werd ook ging kijken of er iets bruikbaars bij was. Soms had je geluk, soms niet.

Maar goed, wat de een wilt wegooien is voor de ander een geschenk.

Kleding werd bijna altijd opnieuw gebruikt, het ging van de een naar de ander, net zolang tot het tot op de draad versleten was.

Serviesgoed werd nooit weggegooid. Ik weet nog goed dat bij veel mensen vaak de kasten propvol stonden met serviesgoed. Voordat iemand ging trouwen was er veel bij elkaar gespaard. Stapels handdoeken, theedoeken, beddenlakens en héél veel servies goed. Een servies dat gekocht werd moest voor twaalf personen zijn, ook al waren ze in het begin nog maar met zijn tweetjes. Je kon het altijd wel gebruiken, want het kon gebeuren dat je onverwacht bezoek kreeg dat mee bleef eten!

Etensresten werden ook nooit weggegooid, dat was zonde en geldverspilling, dus bewaarde de mensen dat. Sommigen zolang dat het bijna bedorven was. Maar ze gebruikten het toch.

Nu doen we dat niet meer, we kijken naar de houdbaarheidsdatum  en zodra we zien dat die verlopen is gooien we het weg. Maar dat is niet nodig, vaak is het eten nog prima,  je moet het natuurlijk niet te lang bewaren.

Dat is met meer dingen.

Een vieze zakdoek kan je beter niet te vaak gebruiken.

Een vuile onderbroek ook niet, die gooi je in de was.

Een vuil maandverband ook niet.

Net zoals vieze zweetsokken.

Een lastige partner al helemaal niet. Maar, die kan je niet weggooien. Daar zit je mee

opgescheept.

Een nieuwe partner kan je wel gebruiken, zeker in bed.

Geld kan iedereen gebruiken, ook de man van de belasting.

Een goede gezondheid kan ook iedereen gebruiken. We staan er vaak niet bij stil, maar het is wel heel belangrijk.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *