Vrijdag 17 juni.

Afgelopen woensdag was ik bij Ruud. We hadden afgesproken dat ik op hem zou wachten, dus ik had tijd genoeg om alles te doen.

Het eerst wilde ik de ramen doen. Nou, ik was net begonnen toen zijn buurvrouw naar buiten kwam. Ze liep naar me toe en zei: “Mag ik u iets vragen?” Ik  knikte en keek haar verbaasd aan. “Ja, hoor,” zei ik terwijl ik verder ging.

“Nou, het is zo,” begon ze, “ik weet niet of het stom is, maar ik zou weleens willen weten hoe vaak andere vrouwen hun werk doen.”

Ik liet de spons in de emmer vallen en draaide me naar haar toe. “ Hoe bedoelt u?” Nerveus friemelend aan haar schort zei ze: “Gewoon het huishouden, hoe vaak iemand anders alles doet.”  Het duurde even, maar het kwartje viel. “Ik denk dat dat verschillend is, iedereen doet het op zijn eigen manier. De een wast de ramen een keer in de maand, de ander iedere week, dat is met alles zo.”

Ze zuchtte diep: “Kijk,” ging ze verder, “mijn moeder deed alles elke week, de ramen wassen, de keukenkastjes van binnen en buiten soppen, de vloeren schrobben, alles, ze sloeg niks over.”

“Tja,” zei ik om maar iets te zeggen, “dat kan, vroeger deden veel huisvrouwen dat, maar zoals ik al zei, ieder doet het op zijn eigen manier. Ik was hier en bij mij thuis een keer per maand de ramen, dat is genoeg.” Intussen ging ik vrolijk verder in de hoop dat ze me met rust liet, maar ze bleef staan. “Mijn moeder zegt dat ik het ook elke week moet doen, net zoals zij dat vroeger altijd deed.”

Intussen was ik klaar met ramen lappen en wilde terug naar binnen, dus zei ik: “Ik wil me hier liever niet mee bemoeien, maar zoals ik al zei, iedereen doet het op zijn eigen manier.” Ik pakte de emmer op en knikte vriendelijk.

“Ik zou dat ook wel willen, maar dat mag ik niet van haar.” Ik bekeek haar eens goed, zo op het oog schatte ik haar ergens rond de veertig jaar, niet jonger. “Nou,” zei ik, “komt uw moeder dan kijken?”

“Ja, dat doet ze, ze kijkt elke dag wat ik doe en of ik het goed doe. De was, de strijk, eten koken, alles kijkt ze na.”

“Woont uw moeder hier in de buurt, of zo?” Vroeg ik.

Ze knikte, “Ze woont bij mij in, hier boven heeft ze een eigen kamer.”

Ik keek omhoog en zag iemand voor het slaapkamerraam staan. Even kreeg ik de neiging om te zwaaien, maar dat was geen goed idee. Ik keek weer naar de buurvrouw en net toen ik naar binnen wilde lopen ging ineens de deur open. De moeder stond in de opening, hoe ze zo snel naar beneden had kunnen lopen was me een raadsel. Ze keek van mij naar de buurvrouw en weer terug. “Jij,” zei ze vinnig, “moet je tijd niet verlummelen met kletspraatjes maar je werk doen.” Toen  keek ze naar mij: “Ik heb u nog nooit eerder hier gezien, woont u hier?”

“Nee,” zei ik, “ Ik werk hier alleen maar.”

“Ik heb hier wel vaker een man naar binnen zien lopen, maar u nog nooit.”

“Dat kan, ” zei ik, “maar nu moet ik echt verder.” Ik pakte de emmer op en net toen ik naar binnen liep hoorde ik haar tegen de buurvrouw zeggen: “Je moet naar binnen komen, je man heeft je nodig.”

Ik dacht, nou die moet nog neuken op commando van haar moeder!   Toen ik het hele verhaal aan Ruud vertelde lag hij helemaal dubbel.

Please follow and like us:

Eén antwoord op “Vrijdag 17 juni.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *