ZELF DOEN.

Als je iets gedaan wilt hebben en je niemand hebt om je te helpen moet je het zelf doen.

Helemaal alleen in je uppie! Ook dingen waar je een hekel aan hebt.

Al van jongs af aan krijg je dat geleerd. Zodra een kind kan lopen doen ze dat ook, eerst met kleine stapjes, maar hoe vaker ze het doen, hoe beter het gaat.

Hetzelfde geld voor eten, hoewel, sommige blijven zeuren om gevoerd te worden. Maar het woord voeren is fout. Voeren doe je varkens, kinderen geef je eten.

Volwassenen ook, ze eten wel zelfstandig, maar moeders zorgt ervoor dat het op tafel staat.

Als je alleen woont zal je dat zelf moeten doen. De een vindt dat leuk, de ander niet. Pizza bestellen is iets anders, maar je doet het wel zelf.

Maar, je moet ook boodschappen doen, dat moet je zelf doen. Als je nog thuis woont hoeft dat niet. Goed, er zijn altijd dingen die je liever zelf koopt omdat je weet dat moeders met de verkeerde spullen thuis komt.

Als je op jezelf woont wen je daar aan, ook aan andere dingen die je zelf moet doen.

De was bijvoorbeeld. Je moeder heeft het jaren voor je gedaan, nu moet je het zelf doen. Je koopt een wasmachine, leest de gebruiksaanwijzing en hoopt dat je het goed doet.

Dat is de was: maar er zijn meer dingen die je zelf moet doen. Je huis schoonmaken, ramen lappen, de vuilnis op tijd buiten zetten, én je rekeningen betalen, Dat is het aller belangrijkste!

Wat je ook kan doen is thuis blijven wonen en het zo aanpakken dat je zo min mogelijk zelf hoeft te doen.

Maar, de meeste mensen gaan op een goede dag toch de deur uit. Ze leren een leuke partner kennen en gaan samen wonen. De een is heel zelfstandig, de ander niet.

Vroeger was het normaal dat mannen thuis niks zelf deden. Moeders moest hem bedienen. Voordat hij naar zijn werk ging lagen de boterhammen ingepakt klaar. Dat was vroeger, toen de vrouwen nog geen baan hadden. Ze deed  dat omdat het zo hoorde. Als zo’n man dan trouwde, ging hij ervan uit dat zijn vrouw die taak overnam. Precies zoals hij gewend was. Twee dubbele boterhammen, een met kaas en een met vlees. En oh wee,als dat niet goed was, dan kreeg ze  de volle lading als hij ’s avonds thuis kwam.

Als zoiets op de dag van vandaag zou gebeuren was moeders daar zo mee klaar. “Lekker zelf doen.”

Zelf doen is prettig als je het kan, vragen is dat niet. Je weet dat je partner of iemand anders het met liefde voor je doet, maar toch…Goed, er zijn uitzonderingen, vrouwen die bijna niets zelf doen. Het gras maaien, de tuin omspitten, de zolder schoonmaken, de stoep vegen, op een en op een ladder gaan staan, dat mag vaders doen.

Mensen die gehandicapt zijn kunnen vaak bijna niets zelf doen. Het lijkt me vreselijk, er zijn altijd dingen die je liever zelf doet. Naar de wc gaan en je eigen gat afvegen bijvoorbeeld. Je tanden poetsen, jezelf opmaken, dat soort dingen.

In de dierenwereld gaat het er heel anders aan toe. Neem nou onze poes Loetje, ze eet alleen, ze gaat alleen op de kattenbak zitten, maar schoonmaken laat ze aan mij over!

Maar, ik doe dat zelf, niet graag, maar omdat het moet, een poes heeft voordelen en nadelen. Net zoals mannen, gelukkig hebben ze héél veel voordelen!!

  1. Nog een tip! Als je partner geen seks meer met je wilt hebben kan je het altijd nog zelf doen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *