VERANDEREN

Voor een paar dagen terug had ik spruitjes gemaakt en terwijl we met smaak zaten te eten moest ik ineens aan vroeger denken. Aan de tijd dat ik ze vies vond, nu niet meer, ik vind ze heerlijk. Zo gaat dat, je veranderd van smaak, wat ik vroeger lekker vond vind ik nu vies. Op een enkele uitzondering na: boerenkool! Dat vind ik nog steeds smerig!

Wat ook veranderd is je smaak van kleding. Je koopt iets in een opwelling en je bedenkt je, meestal doe je dat als je thuis bent en de kassabon in de prullenbak hebt gegooid. Ik mocht toen ik een jaar of vijftien was zelf een lapje stof uitzoeken voor en jurk. Zielsgelukkig was ik. Na lang zoeken vond ik het, wit met rode roosjes. Mijn pleegmoeder probeerde me nog om te praten door te vertellen dat het misschien wel erg bont en druk was, maar ik wist het zeker. Toen de jurk klaar was, moest ik haar gelijk geven,  ik was van gedachten veranderd!

Met muziek is dat anders, liedjes die ik vroeger leuk vond, vind ik nog steeds leuk. Andersom ook. Toen de Beatles pas op kwamen vond ik ze vreselijk, ik kon echt niet naar die muziek luisteren, nu nog niet, tot grote verbazing van veel mensen.

Mannen. Toen ik jong was wist ik precies wat voor man ik later wilde hebben. Hij moest minimaal een meter vijfentachtig lang zijn, blond én knap. Dat wist ik zeker. Of zo’n man mij ook wilde hebben was iets waar ik niet over nadacht. In de loop der jaren ben ik wel vaker van gedachten veranderd. Nu heb ik een man die een meter zeventig lang is, grijs haar heeft, niet knap is, maar wel vreselijk lief is.

Een beroep uitkiezen is ook zoiets. Wat wil je later worden? Als je die vraag stelt aan een klein kind krijg je de meest uiteen lopende beroepen te horen. In de loop der jaren veranderd het gros van gedachten en wordt iets totaal anders.

Mijn zoon Sam wilde later dirigent worden, dat wist hij héél zeker! “Want,” zo zei hij, “dan hoef je alleen maar met een stokje te zwaaien.” Ook hij is van gedachten veranderd.

Mensen veranderen, sommigen van geslacht omdat ze niet goed in hun vel zitten en zich daarom laten ombouwen, de resultaten zijn soms goed, maar vaak heel slecht en duidelijk te zien.

Van gedachten kan je ook veranderen. Vooral vrouwen zijn daar goed in. Ze weten zeker wat ze willen tot ze gaan nadenken. Dan veranderen ze wel tig keer van gedachten. In de seks bijvoorbeeld. “Straks gaan we iets spannends doen, jij mag zeggen wat je lekker en spannend vindt,” zegt ze zomaar in een opwelling.

Ja, totdat hij, in haar ogen met iets aankomt wat ze totaal niet spannend vind. “Ik heb me bedacht,” zegt ze dan. “We doen het gewoon zoals we het altijd doen.” Behalve als ze iets graag wilt hebben, dan kan alles, nou ja, bijna alles.

Ruzie maken doen ook veel mensen. Dan verdraaien ze hun woorden en luisteren niet. Dat doen mannen dus ook. Van de een op de andere minuut veranderd hij van een lieve begrip volle minnaar in een monster. Loverboys zijn daar goed in.

Als mensen gaan scheiden veranderen ze ook vaak. Zeker als het om de kinderen of geld gaat. Als Pa heeft afgesproken om Jantje om twee uur op te halen en hij tien minuten te laat is, zegt Ma: “Ik heb er nogeens over nagedacht, je krijgt hem niet meer mee, misschien volgende week.” Hoe Jantje daarover denkt is iets waar zij dan niet over nadenkt. Zij denkt aan de alimentatie en de macht die ze denkt te hebben.

Veranderen doen we altijd, dat hoort bij het leven. Nadenken ook.

MARIAN.

 

Please follow and like us:

3 antwoorden op “VERANDEREN”

  1. Dat jij Cees niet knap vind is erg hoor…..zo’n knappe man.
    En mijn kleinzoon zei vroeger altijd ik wil badmeester worden en dat is hem ook gelukt. Maar dromen moet je houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *