OUD EN NIEUW

Het jaar zit er weer bijna op, de kerst staat voor de deur, gevolgd door oud en nieuw. Feestdagen, de een vindt het prachtig, de ander niet. Maar het wordt gevierd. Het oude jaar wordt afgesloten en we kijken uit naar het nieuwe. Wat zal het ons brengen? Tja, we hopen natuurlijk op een goede gezondheid, veel geluk en de hoofdprijs in de staatsloterij.

Oud en nieuw zijn  woorden die we associëren met de jaarwisseling. Maar het kan ook een totaal andere betekenis hebben.

Oude kleding kan je vervangen voor nieuwe, goed het kost wat, maar dan heb je wel wat nieuws.

Oude gewoontes kan je vervangen voor nieuwe, tenminste als je dat nodig vindt. Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om met je wijsvinger in je neus te peuteren, kan je die gewoonte veranderen door het met je pink te gaan doen. Kan.

Een oud huis kan je verkopen en een nieuw kopen, maar dan moet je wel je hypotheek verhogen en dat gaat op de dag van vandaag niet meer zo makkelijk.

Oud eten moet je weggooien en nieuw kopen, want als je dat oude toch opeet wordt je ziek, krijgt je de racekak en moet je overgeven. Oude taarten moet je gewoon deleten!

Oude auto’s die nog in goede staat verkeren, moet je niet wegdoen, tenzij je dringend geld nodig hebt.

Oude meubels, de een vindt ze prachtig, de ander brengt ze linea recta naar het stort.

Oude schoenen moet je ook nooit wegdoen, altijd eerst nieuwe kopen. Want als je dat toch doet en je vindt niks geschikts loop je het risico dat je op je sokken naar huis moet lopen.

Hetzelfde geld voor een oude fiets, daar moet je het op leren. Fietsen bedoel ik! Dus ook nooit wegdoen. Bewaren in de schuur.

Met mensen is het hetzelfde, als je een oude partner hebt kan je die inruilen voor een nieuwe. Kan, maar dat is link, die nieuwe moet je eerst gebruiksklaar maken. En dat kost heel veel energie én geld, vooral als het vrouwen zijn. Nieuwe vrouwen willen over het algemeen nogal veel. Ze zeuren en zijn moeilijk opvoedbaar. Oude vrouwen zijn een stuk makkelijker, ze zijn snel tevreden en grotendeels al opgevoed.

Met mannen is dat weer anders, als je een nieuwe hebt die jong is, kan het spannend worden, je bloeit er helemaal van op. Het kan ook dodelijk vermoeiend zijn. Dat is net als bij jonge vrouwen, jonge mannen kosten ook veel, om de haverklap willen ze een nieuwe auto, omdat die ‘oude’ niet meer van deze tijd is, ze willen voetbal kijken en naar de kroeg. Oude mannen  zeuren niet, zijn niet veeleisend én vallen vroeg in slaap, bij voorkeur op de bank. Dat is heel rustgevend.

Oude spreuken kan je vervangen door nieuwe. Bijvoorbeeld: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Kan zijn: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het bij de buren ook.

Of deze: Oost west, thuis best, kan zijn: Oost west, thuis is het ook kloten.

De laatste: Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Kan worden: Een gegeven paard mag je naar de slager brengen.

Tot slot nog dit, oud geld is en blijft waardevol. Dus…mocht je nog ergens een oude sok op zolder hebben liggen die nog vol zit en denken ‘Wat moet ik ermee?’ Niet vervangen voor een nieuwe, maar inruilen voor euro’s.

 

Rest mij nog iedereen prettige feestdagen toe te wensen en een gezond en gelukkig 2015!

Bedankt voor het lezen en tot volgend jaar!

 

Marian.

Please follow and like us:

4 antwoorden op “OUD EN NIEUW”

  1. Het is weer een leuk verhaal…..wij wensen jullie ook hele fijne feestdagen. En tot volgend jaar met nog meer leuke verhalen, ik kijk er al naar uit

  2. Jullie ook heel fijne feestdagen.
    Je verhaaltjes zijn altijd even leuk.
    Ik kijk er naar uit om ze iedere zondag te kunnen lezen.
    Tot volgend jaar.

  3. Ik wens ook iedereen fijne feestdagen en vooral een gelukkig 2015. Geluk krijg door te accepteren wat het leven je op dit moment geeft. En dat we met z’n allen maar meer menselijk mogen worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *