MEDELIJDEN

Vaak hebben we het, medelijden met iemand. En meestal niet zomaar. Er is iets gebeurd, ze zijn ziek of…

Al op jonge leeftijd wordt je ermee geconfronteerd. Alleen besef je dat niet, kinderen zijn keihard. Ik werd al heel vroeg op school gepest omdat ik rode haren en pleegouders had. Zodra ik het schoolplein opliep begon het al: ‘ Bééh stomme Bruens ( mijn meisjesnaam) met je tweede vader en moeder of rode vuurtoren.’ Een tijdje negeerde ik het tot ik er genoeg van had, Toen ik op een dag weer werd uitgescholden mepte ik er op los. Ik sloeg de kinderen ( het waren er 2) volop in het gezicht. Het resultaat was dat ze me met rust lieten. Medelijden had ik niet met ze, wel met mezelf, maar dat kwam vooral omdat ik rode haren had en dat vreselijk vond.
Toen ik ouder werd verfde ik mijn haren blond en had nergens meer last van. Ook geen medelijden meer met mezelf.

Toch hebben veel mensen dat, ook met anderen. Kijk maar om je heen, er lopen zat mensen rond waar je zo medelijden mee krijgt.

Ze zijn moddervet, spuuglelijk of vreselijk fout gekleed. Maar dat is jouw mening. Zelf zijn ze waarschijnlijk tevreden met hun uiterlijk en hebben weer medelijden met iemand anders. Ze zijn dik en zien iemand lopen die ook dik is. Dan troosten ze zichzelf dat ze zelf slanker zijn en genieten daarvan.

Net zoals je iemand tegenkomt die fout gekleed: dan denk je bij jezelf. Mens zie je dat niet, ben je blind of zo? Maar medelijden heb je niet, wel leedvermaak.

Of dat je iemand keihard ziet vallen, kan leuk uitzien, maar als jezelf valt is dat minder.

Op tv zie je vaak mensen die met de billen bloot gaan. Ze vinden zich zielig en hebben medelijden met zichzelf. De kijker heeft duidelijk een andere mening en geniet.

Medelijden met jezelf heb je ook weleens.
Voorbeelden te over.

Je staat in het rood en moet nog een hele poos wachten op nieuw geld. Dan loop je over straat en kijkt naar andere mensen. In jouw ogen hebben die geen geldzorgen, want ze zijn vrolijk, gaan uit eten en winkelen.

Je partner ziet je wel, maar doet niks meer, hij/zij bedenkt allerlei smoesjes om HET uit te stellen. Dan vind je jezelf zielig, hebt medelijden met jezelf en hoopt op betere tijden.

Je bent kilo’s afgevallen en hoopt dat iedereen dat ziet. Maar, dat gebeurt niet. Dan heb je ook medelijden met jezelf en troost je met een vette snack.

Je hebt je helemaal opgetut en staat op het punt de deur uit te gaan als je partner vraagt: ‘Ga je zo, of moet je je nog optutten?’ Dan baal je en hebt medelijden met jezelf.

Als je net naar de supermarkt bent geweest en iets vergeten bent, moet je terug, dat is ook zoiets.

Als de postbode wéér een vette rekening in je brievenbus gooit.

Of, je staat onder de douche en het water wordt niet warm.

Je vergeten bent een schone handdoek klaar te leggen als je onder de douche staat.

De wekker niet gesteld hebt en te laat op je werk komt. Je baas je dan verrot scheldt omdat je met een kutsmoes aankomt.
Maar…medelijden hebben met iemand anders is en blijf anders. Zeker als het vermaak is.

Marian.

Please follow and like us:

3 antwoorden op “MEDELIJDEN”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *