LATER.

Ik kan het me nog heel goed herinneren en dan heb ik het over mijn jeugdjaren. Zodra ik iets wilde doen dat mijn pleegmoeder niks vond zei ze altijd: ‘Dat is iets voor later als je groot bent.’ Het maakte niet uit wat, maar in mijn ogen waren het simpele dingen. Bijvoorbeeld zelf een nieuwe jurk uitzoeken. Ja, het mocht wel, maar zodra ik een uitgezocht had die zij niet mooi vond  zei ze steevast: ‘We doen dat later, een andere keer.’ Zo ging dat met alles wat ik graag wilde. Ik wilde zelf bepalen hoe laat ik naar bed ging, hoe laat ik thuis kwam als ik met vriendinnetjes buiten ging spelen en wat ik at, maar dat mocht niet

Groenten die ik niet lekker vond moest ik eten. En dan zat ik met een lang gezicht kokhalzend mijn bord leeg te eten. ‘Later als je groot bent…’

Ik verheugde me op later, maar toen ik ouder werd en ik van de veronderstelling uitging dat later was aangebroken mocht ik nog niks. Ja, naar de kerk gaan, boodschappen doen en helpen in de huishouding. Want daar was ik dan in haar ogen groot genoeg voor. Het ‘later tijdperk’ kwam haar dan heel goed uit.

Verkering was ook zoiets: toen ik een jaar of veertien was en belangstelling kreeg voor het andere geslacht was ik in de veronderstelling dat ik weleens een afspraakje mocht maken. Maar…dat mocht niet, ik was te jong en moest wachten tot later. Later was voor haar minimaal achttien jaar, en als je veertien bent is achttien inderdaad later.

 

Toen ik trouwde en later in mijn ogen definitief was aangebroken veranderde niet veel. Als ik iets wilde waar hij geen trek in had kreeg ik dat ook te horen. ‘Dat doe ik  later, nu komt het niet goed uit.’

Rommel wegooien, plafonds witten, behangen en dat soort klusjes werden opgeschoven naar later. De seks nooit! Typisch mannen.

Nu gaat dat vaak nog net zo. Ik heb daar ook een handje van. Opschuiven naar later. Als ik iets doen moet waar ik een hekel aan heb. Van die K.klusjes, zoals een knoop aannaaien, of ander verstelwerk, daar heb ik dus echt een pleurishekel aan.

Maar goed, het hoort erbij.

Kleine kinderen: als je ze vroeger vroeg wat ze later worden wilde zeiden alle meisjes dat ze   moeder worden, en alle jongens vrachtwagen chauffeur. Nu hebben ze legio mogelijkheden en hele andere doelen en verwachtingen.

 

Maar later heeft ook andere betekenissen.

Veel mensen houden van lekker en veel eten en nemen zich voor later te gaan lijnen.

Er zijn ook mensen die denken dat als je een slecht mens bent, je later na je dood naar de hel gaat. Nou, een ding is zeker, als die bestaat en je komt erin, dat je heel veel oude bekenden terug ziet!

Er zijn ook dingen die je beter niet later kan doen. Naar de wc gaan als je nodig moet bijvoorbeeld. Als je wacht tot later is het vaak te laat.

Rekeningen kan je beter niet laten liggen tot later, want dan is later vaak te laat, en krijg je boetes.

Belastingpapieren invullen moet je ook niet later doen, want anders kost je dat veel geld.

Die vinden je toch wel, meestal nu, maar ook later.

 

Genieten van het leven moet je ook niet later doen, dat moet je nu doen, want ook bij dat geldt. Later kan te laat zijn.

 

Marian.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *