GESPREKKEN.

Soms zit je ergens en denkt of liever hoopt dat niemand je lastig valt. Je hebt geen zin om te praten. Je hoofd staat er niet naar omdat je je eigen zorgen hebt. Maar juist dan begint iemand tegen je aan te lullen, ze hebben behoefte aan een luisterend oor.

Een wachtkamer leent zich daar uitstekend voor. Er zit iemand tegenover je die begint te zeuren. Demonstratief kijken ze op de klok, zuchten en beginnen. ‘Het duurt wel lang, ik moest om half tien hier zijn en nu is het al kwart voor  en zit ik nog steeds te wachten. Ik vraag me af waarom ze dan een afspraak maken.’

Op zo’n moment kan je twee dingen doen, antwoord geven of niks zeggen. Als je antwoord geeft zeuren ze ongetwijfeld verder, als je niks zegt waarschijnlijk ook. Maar goed, dat is maar voor heel even. Zodra ze aan de beurt zijn ben je ervan af. Anders is het als je door omstandigheden een gesprek met iemand moet voeren die je niet kent. Het meest voor de handliggende onderwerp is het weer. Daar kletsen bijna alle mensen over. Hoewel kletsen! Het heeft vaak veel weg van zeuren. Want zeuren over het weer kunnen we goed.

Het is te warm, te koud en het regent weer eens. Je maakt maar zelden mee dat iemand zegt dat het lekker weer is, tenminste ik vind dat.

Maar goed dat zijn gesprekken die iedereen noodgedwongen weleens moet voeren.

Anders is het als twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten. Op een terrasje bijvoorbeeld. Hij zit daar alleen en zij ook, het zonnetje schijnt en hij denkt na over wat hij het beste kan zeggen om een gesprek met haar te beginnen. Over het weer wilt hij niet praten, hij wilt een goed gesprek voeren omdat hij haar wel ziet zitten. Dus begint hij voorzichtig: ‘Kom je vaker hier?’

Als zij hem leuk vindt zal ze erop ingaan, als ze hem niet ziet zitten zal ze hooguit knikken en denken; vent lazer op, oude zeur.

Gesprekken tussen vrouwen lopen altijd anders dan bij mannen. Als ze elkaar goed kennen kletsen ze over van alles en nog wat. Er zijn vrouwen die dat uren kunnen  volhouden, eindeloos praten.  Die hebben last van bekdiaree. Knap vermoeiend. Hoewel mannen hebben daar ook vaak last van.

De gesprekken die vrouwen voeren gaan bijna altijd over geld, kleding en mannen. Over seks

praten vrouwen zelden met elkaar. Dat doen mannen wel. Maar ook weer beperkt. Als een man op een feestje met een ander man die toevallig naast hem staat een praatje maakt zal hij nooit beginnen met: ‘Ik heb zin om te neuken.’

Dat zegt hij thuis tegen zijn vrouw. Met die andere man praat hij over sport, voetballen of politiek.

Mensen die samen wonen voeren weer heel andere gesprekken. Die gaan over de rekeningen die nog betaald moeten worden, over de seks, de opvoeding van de kinderen en de klusjes die hij van haar nog steeds moet doen.

Maar vaak kiezen vrouwen een onderwerp dat haar man totaal niet boeit.

Andersom is het ook zo, je man vertelt je iets dat je totaal niet interesseert. Dan luister je niet echt. Je bent er met je gedachten niet bij.

Toch moet je dat wel doen. Luisteren! Dat vinden mannen fijn, kunnen ze bij andere mannen over opscheppen. “Mijn vrouw luistert altijd!”

 

MARIAN.

Please follow and like us:

2 antwoorden op “GESPREKKEN.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *