ACCEPTEREN.  

Veel dingen in je leven zijn leuk, veel ook niet, maar we maken er wat van. Proberen optimistisch te blijven en te genieten van het leven.

Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Als je aan een relatie begint moet je ook de minder leuke dingen van je partner accepteren. Dingen die  hij/ zij doet waar jij niks mee kan.

Dat kan van alles zijn, sporten, wandelen of skiën bijvoor beeld. Je toont interesse ook al doe je dat zelf niet. Soms doe je mee, niet omdat je het leuk vind, maar omdat hij/ zij ook belangstelling toont voor dingen die jij leuk vind.

Anders is het als ze ziek worden of door een ongeluk verlamd raken. Ook dat moet je accepteren, lief en leed samen delen, hoe zwaar je dat ook valt.

Met kinderen is dat hetzelfde, je hoopt dat ze gezond ter wereld komen. Is dat niet zo, zal je dat moeten accepteren. Ook als ze niet slim of niet mooi zijn. Ook als ze anders zijn.

Van de week las ik een artikel in de krant waarvan ik dacht: dit betstaat niet!

Het was geschreven door een man. Opgevoed in een zwaar gelovig gezin waar alles in het teken van de kerk stond. Veel bidden, vaak naar de kerk gaan en sober leven. Dat deed hij, maar al op jonge leeftijd kwam hij erachter dat hij anders was. Hij was homo en omdat hij wist dat zijn ouders dat nooit zouden accepteren hield hij het geheim, jarenlang. Toch kwamen ze er achter. Zijn vader, die hem al op jonge leeftijd regelmatig sloeg, deed dat toen ook. Accepteren dat zijn zoon anders was, was uitgesloten.

Hij dacht dat hij het er wel uit kon slaan en dat probeerde hij ook.

De jongen over wie het artikel ging is inmiddels rond de vijftig jaar en natuurlijk nog steeds homo.

Automatisch moest ik terug denken aan mijn jeugd. Natuurlijk hoorde je dat weleens. Mannen die ‘anders’ waren. In het ene gezin werd het geaccepteerd, in het andere niet. Het geloof werd erbij gehaald. Het mocht niet van de kerk.

Maar laten we over de kerk maar zwijgen en accepteren dat daar veel mis mee was en is!

Leuke dingen accepteren is makkelijk. Een onverwacht feest is altijd gezellig. Een prijs die je bij de loterij wint is altijd leuk. Als je partner je onverwacht een cadeautje geeft ook.

Als hij/ zij je onverwacht een massagebeurt geeft. Je koffie met een heerlijk ontbijt op bed brengt is dat heerlijk.

Cees en ik accepteren ook veel van elkaar. Héél veel. Zelfs die scheet die we onder de dekens in bed laten! Moet kunnen na zoveel jaar!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *