ZIEK.

Als  kleine kinderen zich niet lekker voelen zeggen ze al gauw dat ze ziek zijn. Ze hebben buikpijn of zoiets. Maar vaak hebben ze geen zin om naar school te gaan omdat ze iets moeten leren of doen wat ze lastig of moeilijk vinden. Moeders trapt daar in en is bezorgd. Ze mogen op de bank gaan liggen en krijgen thee met beschuit gebracht. Heerlijk, dat is precies wat ze willen, lekker verwend worden.

Veel mensen blijven dat doen. Gewoon om ergens onderuit te komen. Uitstellen.

Diaree bijvoorbeeld leent zich daar uitstekend voor. Je moet ergens naar toe waar je geen zin in hebt, een of ander feest of zo. Nou dan bel je een paar uur van te voren op en zegt dat je diaree hebt. Geen mens die dat komt controleren, dus dat is makkelijk.

Anders is het als je wel iets hebt. Kiespijn bijvoorbeeld. Je hebt al een tijdje last en je weet dat je een afspraak bij de tandarts moet maken, maar stelt het telkens weer uit. Ja, dan word je midden in de nacht wakker met vreselijke kiespijn en wil maar een ding, er zo snel mogelijk van af. Dan ga je wel, niet met plezier, maar je gaat.

Ongesteld worden alle vrouwen een keer in de maand en dan zijn ze niet te genieten. Manlief moet daar rekening mee houden. Dat vinden ze vanzelfsprekend. Soms doen vrouwen alsof ze ongesteld zijn, gewoon omdat ze behoefte hebben aan een aai over hun bol, of geen zin in seks hebben. Dan zeggen ze: ‘Het is echt zo, ik ben alweer ongesteld, als je me niet geloof mag je de boel controleren!’ Nou, dat werkt want ik kan me niet voorstellen dat een vent daar behoefte aan heeft.

Van teveel eten word je ook ziek, en ook dik, toch doen veel mensen dat. Ze vreten zich vol, kotsen het uit en beginnen opnieuw. Van weinig eten word je ook ziek, sommigen gaan zover dat ze overlijden.

Zich aanstellen kunnen ook veel mensen. Doen alsof ze doodziek zijn. Aandacht trekken. Vrouwen zijn daar goed in, ze gaan op de bank liggen en laten zich verwennen. Manlief mag koken, de kinderen verzorgen, de was en het huishouden doen en haar op haar wenken bedienen.

Er zijn ook vrouwen die ziek zijn en gewoon hun werk blijven doen. Ze slikken een paracetamol en houden zich sterk. ‘Het gaat wel over,’ zeggen ze dan.

Met mannen is dat anders, als die ziek zijn klagen ze. Altijd! Ze liggen op de bank of in bed te zuchten en te kreunen.  In feite hebben ze meestal een klein griepje, maar ze doen alsof ze op sterven liggen. ‘Ik voel me zó ziek, ik heb…’ en dat volgt een hele opsomming van pijntjes. Koppijn, keelpijn, kontpijn en buikpijn. Zij moet dat begrijpen, mag niet zeuren over alledaagse zaken, maar moet hem de kont nadragen en zijn handje vasthouden.

Waar je ook ziek van kan worden is angst. Soms is die zo groot dat je er spontaan van spugen moet. Veel mensen hebben vaak angst, over kleine en grote dingen. Angst dat je partner ontdekt dat je torenhoge schulden hebt gemaakt, of dat ze er achter komen dat je al jarenlang een relatie buiten de deur hebt.

Nerveus zijn kan je ook ziek maken. Een examen dat je doen moet, een eerste afspraakje met je hopelijk nieuwe liefde, de eerste kennismaking met je schoonouders,  een sollicitatiegesprek of iets anders dat je onzeker maakt.

Schrikken maakt ook vaak ziek. Er zijn mensen die dat leuk vinden. Onder aan een open trap wachten tot je naar beneden komt en je dan bij je enkels grijpen. Of achter iemand gaan staan en ze onverwacht vastgrijpen. Dan ben je even ziek van de schrik.

Ziek in je hoofd kan je ook zijn. Er lopen genoeg mensen vrij rond die eigenlijk in een inrichting thuis horen. Ze plegen moorden, steken gebouwen in brand en veroorzaken ellende en verdriet. Maar zelf zien ze dat niet, zij zijn niet ziek, de wereld is ziek en die moet gered worden.

 

Echt ziek zijn is erg, heel erg. Daarom wens ik iedereen die dat is, heel veel sterkte en beterschap.

 

Marian.

 

Please follow and like us:

5 antwoorden op “ZIEK.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *