OUDER.

Pas geleden was ik jarig en dus weer een jaartje ouder en dan ga je automatisch over je leeftijd nadenken, tenminste ik deed dat. Goed, als je lang wilt blijven leven is ouder worden iets dat eraan vast zit. Het heeft nadelen en ook voordelen.

Lopen bijvoorbeeld gaat een stuk langzamer. Vroeger rende ik als ik ergens naar toe moest en weinig tijd had. Dat vond ik leuk, dus deed ik dat ook als ik geen haast had. Gewoon voor de lol, of als ik nodig plassen moest. Nu ren ik niet meer, als ik nodig plassen moet loop ik juist iets langzamer, want als ik nu ga rennen plas ik in mijn broek. Als ik naar de winkel loop, lopen veel mensen me voorbij.  Pas geleden gebeurde me dat ook, een jonge vrouw liep me voorbij. Ik keek haar na en zag haar richting AH lopen. Tegen de tijd dat ik daar was kwam zij net naar buiten met twee tassen vol met boodschappen.

Zo gaat dat met meer dingen, iets onthouden bijvoorbeeld. Dat gaat lastiger, vooral namen van mensen die je af en toe ziet. Dan denk ik me suf, maar meestal valt het me wel weer in.

Fietsen doe ik niet meer en daar kan ik goed mee leven. Vroeger deed ik dat altijd, met losse handen vond ik prachtig en stoer, vooral als iemand me dan waarschuwde dat het gevaarlijk was, dan deed ik het juist.

Eten doe je ook minder als je ouder wordt. Je bord volscheppen is verleden tijd, dat deed ik vroeger, vooral als ik het lekker vond, nu niet meer, mijn buik zit sneller vol.

Wat een voordeel is van het ouder zijn is dat je levenservaring hebt. Je kunt over veel dingen meepraten, niet over alles, dat is dan weer een nadeel. Als ik soms mensen hoor vertellen hoe ze met hun pc omgaan en wat ze daar mee doen snap ik er niks van. Dan denk ik, ik ben blij dat ik weet hoe ik dat ding aan en uit moet zetten!

De mode achterna lopen doe ik ook niet meer. Natuurlijk moet je er fatsoenlijk uitzien, maar een kort rokje trek ik niet meer aan. Ziet ook niet uit. Hoewel, als ik soms jonge meiden zie lopen die dat goed staat denk ik vaak: Ja, Marian dat is het nadeel van ouder worden!

Met de seks is het precies hetzelfde. Toen ik jong was kon ik er niet genoeg van krijgen, nu is dat minder en dat komt omdat ik heel vaak tegen de tijd dat het zover is in slaap val.  Ik vond het ook leuk om iets ‘spannends’ aan te trekken voordat het feest ging beginnen. Nu kan ik dat beter niet meer doen. Ziet ook niet uit. Dus!

Wat ik nu niet doe is over vroeger praten. Mijn pleegmoeder deed dat altijd. ‘Vroeger’ was in haar ogen alles beter. Nou, nee, dat was echt niet zo en ik kan het weten. Toen moest je je man goed verzorgen en lekker verwennen, want dat hoorde zo. Ik verzorg hem wel, maar niet omdat het moet. Ik doe dat omdat ik het leuk vind. Ook nu ik wat ouder ben. Hij verzorgt mij ook, heel vaak doet hij dingen voor me die ik niet meer ‘mag’ doen omdat ik ouder ben en dat is wel prettig. Vooral als het iets is waar ik een hekel aan heb. Dan beroep ik me op mijn leeftijd. Lukt bijna altijd! Bijna!

 

Ouder worden doe je ook als je kinderen krijgt. Dan ben je dat voor de rest van je leven!

Ik ben dat ook van drie prachtige mannen waar ik heel trots op ben!

 

MARIAN.

Please follow and like us:

30 antwoorden op “OUDER.”

  1. Ja Marian ouderdom komt met gebreken. Maar hier zitten ook fijne kantjes aan. Inderdaad Moeder zijn en prachtige kleinkinderen krijgen, een genot om naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *