DOORGAAN.

Vanochtend vroeg ben ik begonnen met alle kerstspullen op te ruimen. Het is 2 Januari en dus tijd om dat te doen. Tenminste dat vind ik, er zijn mensen die ze laten staan tot begin Februari. Dan is het (als ik het goed heb) Maria Lichtmis en dan mag je ze opruimen,volgens de katholieke kerk, dan!

Je kunt ze ook laten staan tot sint jutemus, maar dan is het met kerst minder leuk.

Goed, ik heb ze opgeruimd en net toen ik dat gedaan had hoorde ik iemand vertellen dat een grote bekende winkel hier in de buurt al de Paas decoraties in de etalage heeft staan. Veel gekker moet het niet meer worden, maar het leven gaat verder.

Dingen gebeuren, kleine gebeurtenissen, maar ook grote.

Als je valt moet je opstaan en verder lopen, ook al doet het pijn. Als iemand bij je inbreekt en spullen jat die je dierbaar zijn is dat vreselijk, je kunt wel janken, maar het helpt niet.

Als ik zo om me heen kijk doen alle mensen het, doorgaan met verder leven. Hoewel, nu ik erover nadenk klopt dat niet. Er zijn mensen die er niet mee doorgaan, ze stoppen vrijwillig met leven. Zelfmoord. Er is iets gebeurt dat in hun ogen zo vreselijk is dat ze niet meer verder willen leven.

Mensen die te horen krijgen dat ze niet lang meer te leven hebben omdat ze ongeneeslijk ziek zijn, zouden er alles voor over hebben om door te gaan met leven, maar helaas…

Als je partner je verlaat voor een ander is dat vreselijk. Je vraagt je af wat je fout hebt gedaan en wilt er alles aan doen om het goed te maken. Maar het helpt niet, hij of zij is vastbesloten .

Het leven gaat door; zeggen ze dan. Ja, dat klopt.

Al van jongs af aan leren je ouders je dat. Doorgaan en niet stoppen. Spelletjes spelen vinden kinderen leuk, maar als ze zien dat ze gaan verliezen willen ze vaak niet verder spelen. Ze gaan zitten mokken en spelen met een lang gezicht verder omdat het moet.

Zo gaat het ook met ze op school, in het begin vinden ze het vaak moeilijk en ingewikkeld, maar door verder te gaan begrijpen ze het beter.

Hetzelfde geld voor heel veel andere dingen. Ze leren lopen, fietsen en nieuwe dingen ontdekken. Sommige zijn leuk, sommige niet.

Als ze verliefd worden en een relatie aangaan ontdekken ze weer nieuwe en andere dingen.
Seks bijvoorbeeld is iets waar de meeste mensen wel heel lang mee door willen gaan. Een vluggertje tussen door is leuk, maar, inderdaad het is een vluggertje. Doorgaan is vaak toch lekkerder. Je moet er de tijd voor nemen, doorgaan op het moment suprême!!

Hobby’s hebben is leuk, tenminste als je ze hebt. Het moet geen verplichting worden.

Ik weet daar alles van. Mijn pleegmoeder dwong me een nuttige hobby te zoeken:

handwerken! Het is al héél lang geleden, maar ik weet het nog als de dag van gister. Ik moest doorgaan met dat wat zij geschikt vond. Lezen mocht niet, dat was geen hobby. Maar…ik deed het toch. Wel stiekem, maar ik ging door. Gelukkig mag ik het nu wel!

Maar om niet af te dwalen, doorgaan heeft ook minder leuke kanten.

Ruzie bijvoorbeeld. Sommige mensen zijn daar supergoed in. Doorgaan met zeiken, of oude koeien uit de sloot halen en eindeloos  zeuren.

Ik wil niet zeuren, maar…” zo begint dan zo’n gesprek. Maar, intussen zijn ze er wel al mee begonnen.

Zo kan ik nog wel héél lang doorgaan, maar ik ben bang dat ik dan ook ga zeuren!

Please follow and like us:

Eén antwoord op “DOORGAAN.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *