“CHANTAGE!”

Kinderen beginnen er al heel vroeg mee, niet bewust, maar ze doen het wel. Ze zien een ander kind iets doen dat niet mag…

Een voorbeeld: Ze moeten een proefwerk maken, iedereen begint en is druk bezig, maar niet allemaal. Er is altijd wel een kind dat niet geleerd heeft en probeert af te kijken bij het kind dat naast haar zit. Dat kind ziet dat, maar zegt niks, ze laat haar rustig verder spieken, totdat het klaar is en ingeleverd moet worden, dan zegt ze: ‘Als je morgen een reep chocola voor me mee neemt houd ik mijn dicht.’ Het kind dat heeft zitten spieken knikt en doet wat er van haar verlangt wordt. Het risico dat ze nog veel vaker een reep chocola moet meenemen zit er dik in. Zo gaat het vaker.

Veel mensen doen het op het werk. Vooral als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan. Een secretaresse die een laag uitgesneden bloesje draagt ziet dat haar baas regelmatig naar haar borsten kijkt en wacht een geschikt moment af. Dan zegt ze: ‘Als je me loonsverhoging geeft mag je ze aanraken.’ Als hij daar intrapt is hij de lul, want de dame in kwestie gaat verder met chanteren, dus dat kan hij beter niet doen.

Als je de bank binnen stapt kan het gebeuren dat er net iemand die bank overvalt, je loopt naar buiten en wacht, zodra de overvaller naar buiten komt loop je naar hem toe en zegt: ‘Als je mij de helft van het geld geeft ga ik niet naar de politie.’  Als de overvaller slim is slaat hij je op je gezicht en rent weg. Dus dat helpt niet.

Maar als je weet dat je buurman vreemd gaat kan je daar wel wat mee. Als hij knap is kan je vragen of hij jou ook een beurt wilt geven,  als hij lelijk is kan je vragen of hij je tuin   een beurt wilt geven.

Je loopt door de supermarkt en ziet dat iemand zonder te betalen naar buiten wilt lopen. Dan kan je een hoop stennis maken, maar je kan ook achter hem aan gaan en zeggen: ‘Als je mij de helft van de boodschappen geeft zeg ik niks.’

Als je een ramenwasser hebt en je ziet dat hij zijn werk niet goed gedaan heeft kan je zeggen dat hij het beter moet doen, maar je kan ook naakt voor de ramen gaan staan en zeggen: ‘Als je de ramen een goede beurt geeft mag je mij ook een beurt geven.’

Met je partner werkt het ook zo. Hij wilt studio sport kijken en jij je lievelingsprogramma.

Dan zeg je: ‘Als ik mag kijken wat ik zelf wil, pijp ik je straks.’ Als hij erin trapt moet je wel je woord houden, anders helpt het niet.

Vroeger deden huisvrouwen dat elke dag, ze chanteerden hun man zonder dat hij het in de gaten had. Veel deden net alsof ze ongesteld waren als hij wat wilde. Als hij dan liet merken dat hij haar niet geloofde zei ze: ‘Als je me niet gelooft mag je kijken of voelen, zeg het maar.’ De meeste mannen geloofden het verhaal dan  meteen.

Goed, het zijn niet echte chantageverhaaltjes, maar ik denk dat als iemand echt gechanteerd wordt, het vreselijk is. Als ze er aan toe geven hebben ze geen leven meer en zijn vaak ten einde raad. Sommigen gaan zover dat ze zelfmoord plegen en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Toch wordt het veel gedaan, kijk maar om je heen. In de politiek, op je werk overal doen ze het. Maar, het is nooit goed te praten, ik zie het als een teken van zwakte en wanhoop.

Please follow and like us:

Eén antwoord op ““CHANTAGE!””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *