AANDACHT.

In feite ben je daar de hele dag mee bezig, vanaf het moment dat je opstaat totdat je naar bed gaat,  je aandacht overal bijhouden.  Op je werk, tijdens het autorijden, thuis en zelfs als je moe op de bank ligt en de  tv aanstaat.  Je kan er je aandacht niet bijhouden, maar toch blijf je kijken.

Zo gaat dat met meer dingen. Pas geleden viel me iets  op, en als ik eerlijk ben doe ik het zelf ook. Iemand vertelt je iets en midden in het verhaal onderbreek je hem of haar. Dat doe je automatisch zonder erbij na te denken, ter plekke valt je iets in en dat wil je dan even kwijt. Meestal zijn het nog niet eens belangrijke dingen. Maar soms wel.

Zoals die keer toen mijn eerste man een zwaar ongeluk had gehad en in het ziekenhuis lag. Veel mensen vroegen heel belangstellend hoe het met hem ging, maar halverwege mijn verhaal begonnen ze over hun eigen ellende te vertellen. Wat ze zelf allemaal hadden meegemaakt en hoe vreselijk dat was en nog meer van dat soort verhalen. Op zo’n moment sta je daar niet op te wachten, dan wil je zelf aandacht.

Aandachtig luisteren is niet makkelijk, toch moet het vaak. Het wordt je al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Zodra je kan lopen moet je leren luisteren, maar dat is niet altijd leuk, daarom doe je vaak net alsof je niks gehoord hebt. Het gevolg is dat je dan wel aandacht krijgt, maar negatieve aandacht. Maar ook dat is aandacht. Kinderen zijn daar een kei in. Ze zoeken aandacht. Als ze geen positieve aandacht krijgen zoeken ze negatieve aandacht. Ze worden vervelend. Het gevolg is dat ze dan straf krijgen, maar dat hebben ze er voor over, want ze hebben aandacht.

Op de basisschool moet je je aandacht bij de les houden, doe je dat niet krijg je straf.

In de kerk moest je dat ook, aandachtig naar de preek van de pastoor luisteren. Ook al was die nog zo saai. Ik deed altijd alsof ik luisterde en zat met mijn gedachten heel ergens anders. Bij leuke en spannende dingen.

Aandacht krijgen is lastig. Mensen die in de politiek zitten doen daar alles aan omdat ze menen dat wat ze te vertellen hebben vreselijk belangrijk is. Mensen die beroemd zijn krijgen vanzelf veel aandacht, ze worden door de pers op de voet gevolgd. Of ze die aandacht leuk vinden weet ik niet, maar ik denk het niet, want je hele privéleven ligt binnen no time op straat.

De gewone mens heeft vaak behoefte aan aandacht, de een meer dan de ander. Veel vrouwen zijn daar goed in. Ze doen er alles aan om aandacht te krijgen, maken zich op, trekken leuke en spannende kleding aan en stellen zich vreselijk aan.

Sommige mannen zijn daar ook goed in. Ze zijn altijd duidelijk aanwezig, praten hard en zorgen ervoor dat iedereen naar ze luistert. Werkt dat niet worden ze vaak agressief.

Als je een relatie hebt is aandacht heel belangrijk. Hoe meer aandacht je aan je partner schenkt hoe beter je relatie is. Ook al vertelt hij of zij je iets wat je totaal niet boeit. LUISTEREN en nogeens LUISTEREN. Als jij aandacht van je partner wilt hebben en die niet krijgt kan je van alles doen om die wel te krijgen. Mogelijkheden genoeg! Maar stel dat er geen werkt, heb ik hier een tip. Dreig dat je in je blote kont de straat op gaat, gegarandeerd dat het werkt. Mocht dat toch niet helpen, dan wordt het tijd dat je op zoek gaat naar een ander.

Daar krijg je dan wel weer aandacht van.

Pas geleden kreeg ik ook veel aandacht en dat kwam omdat ik een gehoorapparaat had. Iedereen wilde weten hoe het beviel. Nou ja, bijna iedereen. De caissière van de supermarkt niet, maar bij de kassa gaat het om de centen en de rest is flauwe kul! Tja, hoe beviel het!? Het was raar en onwennig, heel erg onwennig. Vooral de bijgeluiden; geluiden die je normaal niet hoort en dan wel. Ik heb het een poos geprobeerd en eerlijk gezegd kon ik er niet aan wennen. En omdat ik eigenwijs ben en sowieso niet luister heb ik het terug gebracht. Maar..mocht ik me bedenken kan ik het zo weer ophalen. Misschien doe ik dat ooit nog wel eens. Ooit!? Voorlopig blijf ik, ‘als het me uitkomt’ Oost-Indisch doof!

En als ik  aandacht wil bedenk ik wel iets! Is niet zo moeilijk!

Marian.

Please follow and like us:

Eén antwoord op “AANDACHT.”

  1. Als ik vroeger in de kerk zat verzon ik altijd dat ik een paar kinderen bij me had en die moest ik telkens tot de orde roepen. Hahaha. E n wat de gehoor dingen betreft, k heb ze gehouden maar je hoort wel veel meer geluiden dan eerst en erg hard. Maar luisteren naar andere mensen kan ik erg goed hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *